ravago veliki

Maedi visna, opasno virusno oboljenje ovaca

Maedi visna, opasno virusno oboljenje ovaca

Bolest se širi nekontrolisanim prometom životinja, traje 3-10 meseci  i  uvek ima smrtni ishod.

Maedi visna je virusno obolenje ovaca.Smatra se da potiče iz Južne Afrike i SAD, ali je danas ova bolest proširena na sve zemlje gde se gaje ovce.Jedan od bitnih faktora koji su uticali na širenje bolesti u Evropi i Velikoj Britaniji je nekontrolisan promet životinja.

Ovu bolest karakteriše pre svega;

- progresivna pneumonija

-hronični mastitis - vime je uvećano, čvrsto, te jagnjad bolesnih ovaca zaostaju u porastu

 -artritis- pojavljuje se kod ovaca koje su stare 1-6 godina, zglobovi su jako natečeni, i ovca počinje da hramlje i mršavi

Infekcija se u stadu jako brzo širi, prenosi se kapljično, ali se životinje mogu inficirati i zagađenom hranom i vodom. Virus prenose i insekti, ali se zaraza može i proširiti iglama kod vakcinacije ili vađenja krvi.

Bolest traje 3-10 meseci i uvek se završi smrtnim ishodom.Način na koji se prenosi ova bolest još nije u potpunosti objašnjena, ali se zna da su ovce podložne ovoj bolesti u svakom životnom dobu. Isto tako ne postoji rasna predispozicija za ovo obolenje.

Najraniji znaci bolesti su:

- apatija

 - iscrpljenost

 - mršavljenje

 -obolela ovca zaostaje u stadu

Kasnije se javljaju i :

- kašalj

- iscedak iz nosa

- upala pluća

Temperatura je u granici normale, a kod nekih životinja se uopšte ni ne moraju pojaviti respiratorne smetnje.U svakom slučaju klinička slika ove bolesti je veoma retka.

 dipl. ing.Ljiljana Uzelac

(PSS Subotica)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera