ravago veliki

Dodatnih 200 miliona za poljoprivrednike na Kosmetu

Dodatnih 200 miliona za poljoprivrednike na Kosmetu

Podrška ovim poljoprivrednim proizvođačima je važna jer je mnogima to osnovna delatnost, rekao je Nedimović. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je ove godine Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva direktne podrške poljoprivrednicima sa Kosova i Metohije.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, izdvojeno dodatnih 200 miliona dinara za nabavku opreme, kao i da je podrška poljoprivrednim proizvođačima važna jer je to osnovna delatnost mnogih u pokrajini. 

On je, povodom predstojećeg biznis foruma u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, rekao da će ovaj skup okupiti mnogo privrednika iz centralne Srbije, naročito iz sektora prehrambene industrije.

Ministar je, govoreći o brendiranju proizvoda, ocenio da bi oni, kada bi imali oznaku geografskog porekla, bili atraktivniji na tržištu.

LSV: Potrebno više pomoći poljoprivrednim proizvodjačima u Srbiji i Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva mora u mnogo većoj meri da pomaže poljoprivredne proizvodjače u Srbiji i Vojvodini, kako bi se poboljšalo stanje u agraru kao jednoj od najvažnijih grana privrede.

LSV je kritikovala izjavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o pomoći poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji, i zapitala "da li se na isti način pomažu i poljoprivrednici u Autonomnoj pokrajini Vojvodini".

"Poljoprivreda, kao privredna grana koja najviše doprinosi ukupnom društvenom proizvodu, zavredjuje mnogo više pažnje nadležnih organa. LSV pozdravlja svaki napor za poboljšanje stanja u agraru, ali ta pomoć nije ni izbliza dovoljna", piše u saopštenju.

Dodaje se da paori već dugo postavljaju pitanje kolika će biti otkupna cena soje, suncokreta i kukuruza, a vlasti o tome ćute. "Paori već decenijama čuvaju socijalni mir u Srbiji niskom cenom svojih proizvoda, a svi su izgledi da će se takva politika i nastaviti. Nedopustivo je da su poljoprivredne penzije niže od iznosa socijalne pomoći", dodala je LSV.

Stranka je zatražila promenu takve politike i donošenje mera koje će poboljšati poziciju poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednika u zemlji.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera