delta

Ivanjičanima bespovratna sredstva za nabavku 83 traktora

Ivanjičanima bespovratna sredstva za nabavku 83 traktora

Kupcima nove mehanizacije na teritoriji ove opštine odobreno je blizu 90 miliona dinara. Jedna od prvih dobitnika Milan Đurašević iz Budoželje.

Podnosiocima zahteva za nabavku novog voćarskog traktora sa teritorije opštine Ivanjica, Ministarstvo poljoprivrede Srbije je na osnovu Pravilnika o podsticajima za kupovinu novih traktora odobrilo 83 zahteva. Vrednost podsticaja koji će kupcima traktora tako biti vraćeni ukupno iznosi 87.872.711 dinara.

Podsetimo, nakon odobrenog zahteva, poljoprivrednik ima određeni rok da predmetnu poljoprivrednu mašinu nabavi i isplati u potpunosti. Nakon toga Upravi za agrarna plaćanja šalje se novi zahtev za povraćaj dela novca, a od iznosa umanjenog za PDV.

Procenat podsticaja prema Pravilniku o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za samo mesto Ivanjica je 50%, a za sva ostala mesta koja pripadaju ovoj opštini je 65%.

Među prvima kome je odobren zahtev za nabavku novog voćarskog traktora po subvencionisanoj ceni je i Milan Đurašević iz Budoželje. On je kupio traktor indijske proizvodnje „Solis“, jačine 60 konjskih snaga. Platio ga je oko 23.000 evra, dok od države uskoro očekuje odobreni povraćaj od 12.000 evra.

Mnogo će mi značiti ovaj traktor u poljoprivredi, posebno jer su naše parcele u brdskoplaninskom području. Teško je kod nas bez duplaka obrađivati maline a meni će ovaj novi značiti i za rad u šumi, košenje i baliranje sena, oranje i slično – kaže Đurašević za InfoLIGU.

Đurašević se prvenstveno bavi proizvodnjom maline na parceli od 1,2 hektara površine, a uz to proizvodi i šljivu i jabuku i gaji mlečne krave. U vlasništvu ima i stari IMT 539 traktor i ne namerava da ga proda, iako je odavno zabeležio 8.000 radnih sati.

Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede i gospodinu Nedimoviću što su na ovaj način podstakli poljoprivrednike na obnovu teške mehanizacije u poljoprivredi, jer je ona u proseku vrlo stara. Ovaj pravilnik treba da bude na snazi i u narednim godinama, kako bi što više ljudi nabavilo nove traktore – kaže Đurašević.

Po njegovom, a i mišljenju velikog broja poljoprivrednika , država bi trebala sniziti iznose akciza na dizel i druga goriva, što bi dodatno pospešilo razvoj poljoprivrede i sela.

(Infoliga)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera