delta

Povoljni krediti i subvencije za poljoprivrednike

Povoljni krediti i subvencije za poljoprivrednike

Na tribinama u pećnačkoj opštini poljoprivrednici su se upoznali sa kreditnom podrškom Pokrajinskog zavoda za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

 

U pećinačkoj opštini organizovane tri tribine za poljoprivrednike, u Pećincima, Popincima i Sibaču, na kojima je pored predstavnika Opštine Pećinci učestvovao direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, koji je prisutne poljoprivrednike upoznao sa svim merama Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu na sufinansiranju poljoprivrednika putem subvencionisanih kredita, kao i sa subvencijama koje Pokrajina svake godine obezbeđuje, objavljeno je na sajtu opštine.

„Obezbedili smo sredstva za izuzetno povoljne kredite na pet godina, sa kamatom od samo jedan odsto, za koje Fond ne naplaćuje dokumentaciju, za koje nema troškova obrade i u kojima nema skrivenih troškova, što je za poljorivrednike mnogo povoljnije od zaduživanja kod poslovnih banaka. Pored kredita, postoje i subvencije za kupovinu sistema za navodnjavanje, plastenika i staklenika i protivgradnih mreža, kao i za kupovinu nove pogonske i priključne mehanizacije, gde se tokom ove godine procenat subvencionisanja kretao od 50 do 70 procenata od vrednosti investicije, što znači da ukoliko je neki poljoprivrednik uložio 50.000 evra, Pokrajina mu je vratila 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Mogu slobodno da kažem da su skoro svi koji su ove godine aplicirali za sredstva Pokrajinske vlade za sisteme za navodnjavanje i za podizanje plastenika i staklenika ta sredstva i dobili. U narednih nekoliko dana obići ćemo svih 15 naselja u opštini Pećinci i upoznati poljoprivrednike na koje sve mere podrške imaju pravo, kako bi već početkom sledeće godine mogli da apliciraju za sredstva“ – izjavio je Bogdanović, koji je poljoprivrednike upoznao i sa merama Republičke Vlade, Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.

Tribinama su prisustvovalii predsednica Privremenog organa opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički i načelnik pećinačke Opštinske uprave Željko Trbović, koji je naglasio da pećinačka lokalna samouprava već godinama pruža punu logističku podršku poljoprivrednicima u prikupljanju dokumentacije neophodne za apliciranje za sredstva.

„Za nas je izuzetno značajno da naši poljoprivrednici budu upoznati sa mogućnostima koje imaju kada su u pitanju subvencije i zbog toga planiramo da ih preko Udruženja poljoprivrednika umrežimo i omogućimo im da informacije o svim raspisanim konkursima dobijaju na mejl, a naša administracija će im pružiti punu podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije“ – najavio je Trbović.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera