ravago veliki

Skoro 270 miliona dinara za intenziviranje poljoprivrede

foto: Vlada Vojvodine
foto: Vlada Vojvodine

Bespovratna sredstva koja dodeljuje Pokrajina iznose blizu 153 milona dinara. Ugovore dobilo 228 korisnika.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je 228 ugovora nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, za koje su na dva konkursa Sekretarijata obezbeđena bespovratna sredstva u visini blizu 153 miliona dinara, namenjenih intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ukupna vrednost investicija iznosi oko 270 miliona dinara, u kojoj  je Pokrajina učestvovala sa 57 odsto od ukupnih sredstava.

 Resorni sekretar je ukazao da postoji značajno interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika za nabavku sistema za navodnjavanje i da će, kao i što je obećano prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu,  rebalansom pokrajinskog budžeta u junu biti opredeljena nova finansijska sredstva za ove potrebe.

 „Sa tim dodatnim finansijskim sredstvima imaćemo rekordno visok iznos za nabavku sistema za navodnjavanje. Svi oni za koje nije bilo dovoljno novca u ovom konkursnom ciklusu, a koji su konkurisali i ispunili uslove, moći će da dobiju sredstva“, istakao je Radojević.

 On je podsetio da je novac u okviru prvog konkursa, kada je potpisano 199 ugovora, namenjen  sufinansiranju nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka.

 „Ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje novih skoro 700 hektara, iznosi  200 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini preko 108 miliona dinara“, izneo je Radojević i naveo da su najveće investicije, u okviru danas potpisanih ugovora, usmerene u sisteme za navodnjavanje - kap po kap .

Rekao je i da su i ovoga puta posebno prepoznate kategorije u koje spadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom u nerazvijenim područjima.

Ukupna vrednost investicija koja je u 2018. godini uložena u sisteme za navodnjavanje, iznosi oko 518 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila  oko 267 miliona dinara. Ovim investicijama će biti obezbeđeno novih, blizu  2.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje.

 U okviru drugog konkursa, namenjenom dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2018. godini,  potpisano je 29 ugovora.  Najviše ugovora, ukupno 10, namenjeno je za opremanje svinjarskih farmi, šest ugovara za opremanje govedarskih farmi i osam ugovora za nabavku opreme namenjene pripremi stočne hrane. Ukupna vrednost ove investicije, kako je Radojević naveo,  iznosi oko 69 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila bespovratna sredstva u visini  blizu 45 miliona dinara.

Ukupna vrednost investicije u ovu oblast, kako je Radojević naveo, u ovoj godini je na nivou od 77 miliona dinara, u čemu je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu učestvovao sa 50 miliona dinara.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera