ravago veliki

Imaš kuću vrati stan, imaš traktor vrati prikolicu

Imaš kuću vrati stan, imaš traktor vrati prikolicu

Kakofonija na relaciji seljaci-ministar. Kakva je zapravo poruka iz ministarstva stigla paorima na zahtev da se nadoknadi šteta od suše?

Poljoprivrednici koji traže da država nadoknadi barem deo štete opasno su naljutili ministra poljoprivrede Barnislava Nedimovića. Oće čovek da pomogne al´ paori preteraše pa im je kroz zanimljiv komentar nešto poručio. Šta? Mi smo glupi pa nemamo pojma. Ali ajde da probamo da dokučimo.

"Poljoprivrednici traže novac posle suše, a da kad je dobra godina niko ne pita treba li nešto da uplati u budžet, reče Nedimović .

Što bi se u prevodu reklo:  “Imaš kuću vrati stan, imaš trktor vrati prikolicu”. Možda je na  to mislio?

A možda je mislio da bi cena pšenice morala svake godine biti ista jer kad tajkuni jedne sezone zarade na izvozu pšnice, onda bi sledeće godine zbog niske cene štetu trebali da podele s paorima, a ne da obaraju cenu. To nije sigurno jer onda ne bi i malinarima rekao da cene određuje tržište već bi poručio otkupljivačima da pošto su lane dobro zaradili na izvozu maline, sada podele štetu s malinarima.

"Kad je dobra izvozna godina svi pitaju kako više da plati paorima" rekao je ustvari Nedimović ali ga niko nije tako razumeo.

Svake godine tajkuni doplate seljacima kad dobro zarade, zna to Nedimović pa zato kori paore zbog alavosti i zahteva da im se šteta nadoknadi.

Prosto je neverovatno kako su svi naši ministri i pokrajinski sekretari inventivni i kako imaju rešanja za sve prilike i odgovore na sve nedaće. Dakle, paori odsad kada god nešto zaradite uplatite u budžet pa će vam onda kad izgubite to Nedimović nadoknaditi.

Milovan Lukić

Poslednja izmena
Tagovi: traktor prikolicu
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera