ravago veliki

Poljoprivreda duboko zaglibila u naprednjačkom blatu

Poljoprivreda duboko zaglibila u naprednjačkom blatu

IPARD kasni, nema elementarne nepogode, zadugarstvo i sela obnavlja Krkobabić, ministar bez portfelja. Kakav portfelj, takvo će nam biti i zadrugarstvo

Usred suše videli smo i ovog leta u kakvo blato naprednjaci godinama guraju srpsku poljoprivredu. Odakle krenuti?

Ajmo od para i to onih koje nam Evropa daje bespovratno. Sad evo imamo uveravanja  da smo konačno otklonili sve prepreke za IPARD. Delegaciju Evropske unije u Beogradu obavestili su prošlog meseca da je adaptacija zgrade Uprave za agrarna plaćanja završena, što je poslednji od četiri uslova za odobrenje akreditacije za pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj (IPARD).

Eureka. Znači konačno saznasmo šta je kočilo da 175 miliona evra stigne srpskoj poljoprivredi. Zgrada. Tačnije bahatost naprednjačke vlasti. 

A što ste Upravu preseljavali iz Šapca i izgubili silno vreme na pronalaženju i adaptaciji nove zgrade? Zašto ste lagali sve ove godine i zašto niste rekli da će preseljenje značiti i odlaganje isplata para paorima iz EU fondova? 

Srpska poljoprivreda je izgubila mogućnost da milione evra povuče pre tri godine ali i mnogo više. Gubi godine, vreme i korak u apliciranju za pare iz EU fondova, gubi znanje, kadrove i sve ono što je potrebno da bi se apliciralo i dobilo na projektima.

Šta je za Vućića 175 miliona evra? On je Srbiju zadužio za milijarde evra. On tera svoj hir, a one oko njega pušta da lažu i izmišljaju razloge zašto evropski novci nisu povučeni još pre tri godine. Nekoliko ministara je moralo da laže kako će novci stići uskoro, a svi su znali da je preseljenje i adaptacija zgrade prepreka da pare dođu. I to ne jedina prepreka.

Idemo u Evropu, ali tako da do nje nikada ne dođemo, lajt motiv je naprednjačke vlasti za pola decenije. Gde žurimo kad će se Evropa svakako raspasti - prećutno poručuju naprednjačke glavešine i razni analitičari.

I ćorava koka ubode poneko zrno, ali ovi naši usrećitelji za pet godina ništa. Prosto je neverovatno da naprednjaci na čelu s genijalnim vizionarom Aleksandrom Vučićem za srpsku poljoprivredu nisu uradili ni jednu jedinu dobru stvar. Samo pusta obećanja, lagarije i bahatost.

Primera koliko hoćete. Pljačka poljoprivrednika u otkupu je nastvaljena od tovljenika po Sremu i Mačvi preko žita do malina.

Kad za pet godina ništa ne uradiše u zadrugarstvu smislili ovog šarlatana Krkobabića da on deli pare za zadruge. Ne umeju to ni nadležni poput ministarstva privrede i poljoprivrede već Krkobabić koji o zadrugarstvu 21. veka i kooperativama nema pojma, ali ima para. Pustio ga Vučić kao probni balon. Kao kad je ministarstvo dao socijalistima, ali samo zato da praktično ukinu isplatu poljoprivrednicima premija po hektaru i onda vratio svoje genijalce. Zadugarstvo i sela obnavlja Krkobabić, ministar bez portfelja.  Kakav portfelj, takvo će nam biti i zadrugarstvo.

Setite se bahatosti i bezobrazluka  kada su došli na vlast i razjurili mlade savetodavce u poljoprivredi jer je to trošak. Naprednjaci su jednim bednim dekretom, tačnije SMS porukom, otpustili 1.658 mladih agronoma. A nije trošak to što su hiljade polupismenih naprednjačkih aktivista s kupljenim diplomama zaposlili po ministarstvima, javnim i komunalnim preduzećima?

Sramota. Umesto da mladi i obrazovani pomognu da se naprave zadruge, da pomognu u pisanju projekata za dobijanje novca iz evropskih fondova, da mladi agrnomi rade na povezivanju paora i prerađivačke industrije u Srbiji i Evropi, da rade projekte za plasman naše maline na svetsko tržište ... Ne. Bahati Vučić je otpustio 1.658 mladih agronoma, a koga je zaposlio i gde i s kakvim diplomama? Šta će njima znanje? Oni imaju podršku 50 posto glasača i udri. Dok iz ove zemlje ne odu svi sem naprednjaka i socijalista.

Pa kako pametan čovek da uopšte nešto radi u ovoj državi? Zamislite sada kada bi morali po hitnom postupku da proglase elementarnu nepogodu i nadoknade štetu zbog suše koja je skoro milijardu evra. Po hitnom postupku usvajaju izmene Zakona o zemljištu kako bi sprečili starance da kupe po dva-tri hektara u Srbiji. Taj zakon su mogli da usvoje kada god su hteli i kako su hteli, ali sad je pravo vreme. Jer, naravno, oni imaju 50 odsto glasačkog tela, a većina će izgleda biti većina dok sve ne rasturi.

Milovan Lukić

 

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera