ravago veliki

Al Dahra ponudila 105 miliona evra za PKB

Al Dahra ponudila 105 miliona evra za PKB

Tenderska komisija će predložiti da se Al Dahra proglasi kupcem PKB-a i da bude potpisan kuporodajni ugovor.

Kompanija Al Dahra iz Ujedninjenih arapskih emirata, koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, na tenderu za prodaju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ponudila je 105,055 miliona evra, rečeno je danas na otvaranju finansijskog dela ponude u Ministarstvu privrede Srbije, a prenele su agencije i mediji.

Ministarstvu privrede će tenderska komisija predložiti da Al Dahru proglasi kupcem PKB-a i da sa tom kompanijom bude potpisan kuporodajni ugovor. Kako se navodi, u ponudi Al Dahre je navedeno da se oni "obavezuju da plate ukupan iznos od 105,055 miliona evra u gotovom radi kupovine dela imovine PKB, 29 odsto kapitala društva Ekolab, 45,77 odsto kapitala Instituta PKB Agroekonomik, a sve u skladu s javim pozivom".

Tenderska komisija je u četvrtak otvorila jedinu ponudu za privatizaciju PKB-a i utvrdila da je ispravna dokumentacija Al Dahra Srbije. Komisija za sprovodenje postupka je objavila da je dostavljena dokumentacija u potpunosti u skladu sa pravilima postupka. Inače, privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, ali je na kraju stigla samo jedna ponuda i to od Al Dahre.

Početna cena za PKB na tenderu je bila 104,5 miliona evra, rok za dostavljanje ponuda istakao je u ponedeljak 10. septembra, a prodaja uključuje 16.700 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoku, objekte, opremu, rezervne delove i slično.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža. 

DSS: Zaustaviti privatizacija PKB-a

Demokrаtskа strаnkа Srbije pozvala je danas vlаst dа odustаne od procesа privаtizаcije PKB i dа poništi tender nа koji se jаvilа sаmo jednа kompаnijа iz Ujedinjenih Arаpskih Emirаtа.

"Demokrаtskа strаnkа Srbije smаtrа dа je odlukа o privаtizаciji PKB – а, koju je vlаst potpisаlа u memorаndumu sа Medjunаrodnim monetаrnim fondom, bilа pogrešnа, а nаčin nа koji je sproveden postupаk i dobijаnje sаmo jedne ponude, dodаtno izаzivа sumnju u regulаrnost sаmog tenderа", saopštila je DSS.

Kako su naveli, svako dаlje insistirаnje nа privаtizаciji PKB znаčilo bi dа Srpskа nаprednа strаnkа, kojа godinаmа nаpаdа i vredjа sve bivše vlаsti dа su izvršile pogrešne pljаčkаške privаtizаcije, učinila nešto još gore - rasporadaju nаjplodnije zemlje, nаjvrednijih resursa i preduzećа od nаcionаlnog interesа.

"Dа li je cilj ove vlаsti dа nаšа decа zа 10 ili 15 godinа jedu hrаnu sа domаćih orаnicа ili dа se nаjplodnijа zemljа predа аrаpskom kаpitаlu, koji će nа tom mestu grаditi tržne centre ili neki novi Beogrаd nа vodi", upitali su iz DSS-a.

Aleksić (Narodna stranka): Ne smemo dopustiti da poljoprivrednici nadniče kod Arapa

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je juče da je način na koji je sprovedena privatizacija PKB, dokaz da vlast radi protiv interesa gradjana Srbije i da celu Srbiju stavlja na "doboš". 

Aleksić je u saopštenju zatražio da se hitno preispitaju okolnosti koje su dovele do toga da na tenderu učestvuje samo jedna kompanija i "Al Dahra".

Stamatović: Srpsku poljoprivredu Vučić poklanja lažnim investitorima

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović jule je ocenio da vlast u Srbiji poljoprivredne resurse poklanja "lažnim investitorima". Po njegovim rečima, koliko je predsedniku Srbije stalo do razvoja srpske poljoprivrede pokazuje i činjenica da beogradski PKB "poklanja lažnim svetskim, a našim navodnim investitorima, maskiranim u arapsku narodnu nošnju".

Stamatović je u saopštenju za javnost naveo da će njegova stranka nastaviti da podržava poljoprivrednike u Srbiji, te da Zdrava Srbija podržava malinarska udruženja iz Priboja, Prijepolja, Užica i cele Zapadne Srbije koji zahtevaju od Vlade da ispuni obećanu isplatu.

(Agencije, Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera