ravago veliki

Analiza: Borba protiv klimatskih promena je korisna

Analiza: Borba protiv klimatskih promena je korisna

Razvojem čiste energije, infrastrukture i poljoprivrede uskladjenije sa životnom sredinom, biće dobijena veća produktivnost, ušteda i veća socijalna inkluzija.

Borba protiv klimatskih promena biće izvor ekonomskog rasta i stvaraće bogatsvo, navodi se u objavljenom izveštaju medjunarodnih eksperata koji žele da, procenjujući moguće dobitke, ubede države i kompanije da se više angažuju na tom polju.

Promena trenutnog ekonomskog modela ka ekonomiji koja manje emituje ugljen-dioksid "nosi brojne mogućnosti", navodi se u izveštaju Svetske komisije za ekonomiju i klimu formirane 2013, koju podržavaju nekadašnji politički lideri, šefovi kompanija i ekonomisti.

Zahvaljujući pojavi najmanje zagadjenih gradova, razvojem čiste energije, infrastrukture i poljoprivrede uskladjenije sa životnom sredinom, "biće dobijena veća produktivnost, ušteda i veća socijalna inkluzija", piše u izveštaju.

Prema autorima, koristi od promene modela bi mogle biti u vidu 26.000 milijardi dolara dodatnih ekonomskih dobitaka do 2030, kao i stvaranje 65 miliona dodatnih radnih mesta.

Takodje, prema navodima iz izveštaja, države bi mogle da od poreza do 2030. prihoduju 2.800 milijardi dolara, i to uz pomoć ukidanja subvencija za energiju iz fosilnih goriva do 2025. godine i uvodjenjem cene uglja od 40 do 80 dolara po toni u 2020.

Ipak, "ritam transformacije nije dovoljno podržan", imajući u vidu šta je na kocki, navode naučnici. "Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Političari treba da puste kočnicu i daju jasan signal", rekla je kopredsednica Komisije Ngozi Okondžo-Iveala, nekadašnja ministarka finansija Nigerije.

U izveštaju se posebno brani povećanje ulaganja u trajnu infrastrukturu, poput energetskih, saobraćajnih i drugih mreža.

(Beta)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera