ravago veliki

Prvo mesto za BioSens za rešavanje problema gladi u Africi

Prvo mesto za BioSens za rešavanje problema gladi u Africi

Nagradu od 100.000 dolara BioSense će iskoristiti kako bi razvio prototip rešenja.

Novosadski Institut BioSens osvojio je prvo mesto na "Inspire Challenge 2018" takmičenju u Keniji, a u pitanju je bilo inovativno rešenje za smanjenje gladi u Africi.  Medju članovima žirija bili su prisutni i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a, kao i najveći stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.

Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile afričku poljoprivredu i rešile problem nedostatka hrane koji pogadja ovaj kontinent.

BioSens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku. 

Institut BioSens iz Novog Sada nastupio je na takmičenju u strateškom partnerstvu sa najvećim svetskim institutom za unapredjenje sorti kukuruza i pšenice "CIMMYT" iz Meksika.

Naučnici BioSensa Oskar Marko, Sanja Brdar i Gordan Mimić, predstavili su tehnologiju koja omogućuje povećanje prinosa "na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u djubrivo, pesticide i mehanizaciju".

Naučnik Oskar marko kazao je na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali da je veoma teško izabrati optimalne, koje odgovaraju klimatskim uslovima i uslovima zemljišta koji vladaju na njivi. 

"Tako nešto je jedino moguće postići savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je BioSens medju vodećima u svetu", kazao je Marko, a prenela informativna služba Instituta.

Dodao je da rešenje za koje je tim dobio nagradu "ima veliki potencijal u Africi, gde su investicije u poljoprivrednu proizvodnju ograničene, a potreba za hranom velika".

Novosadski Institut će nagradu od 100.000 dolara iskoristiti u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja.

(Agrosmart)
 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera