delta

Indijci nama traktore mi njima voće

Indijci nama traktore mi njima voće

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, ocenjeno na Sajmu hrane u Nju Delhiju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Nju Delhiju da Srbija sarađuje sa Indijom u oblasti poljoprivrede i da želi da tu saradnju proširi, a glavni fokus biće pronalaženje partnera za novu proizvodnju traktora i mehanizacije.

Nedimović koji boravi na Sajmu hrane u Nju Delhiju, rekao je da Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali do sada su to bile simbolične količine, pa taj asortiman treba proširiti. On je naveo da postoje i mogućnosti da se saradnja proširi kada je reč o izvozu jabuka, krušaka, jagodičastog i bobičastog voća.

Mnistar poljoprivrede je istakao i da bi jedan od partnera na budućim sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu, mogla da bude i Indija.

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović napomenuo je da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 10 izlagača, među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi. 

Jovanović je ocenio da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog voća. 

Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe, naveo je Jovanović

 

Prethodni članak
Cena jabuka sve paprenija
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera