ravago veliki

Liga paora traži odgovore o Tenisovim investicijama

Liga paora traži odgovore o Tenisovim investicijama

Liga paora je zatražila od nadležnih organa da precizno saopšte da li je vrednost "Tenisove" investicije 300 miliona evra.

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul pozvao je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i nadležnu republičku komisiju da javnosti saopšte šta se tačno događa sa najavljenom investicijom nemačke kompanije "Tenis" u Vojvodini, te da li je istina da su najavljene investicije odložene.

"Da li je tačno da je ta kompanija, nakon što je letos i jesenas dobila više od pet hiljada hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, odložila investiciju za iduću godinu? I sa kojim obrazloženjem? Svi građani Vojvodine, a naročito paori sa područja Kikinde i Zrenjanina, imaju pravo da znaju kako je moguće da se nekome odobri zakup zemlje na tri decenije a da on onda odlaže planiranu investiciju bez koje tu zemlju ne bi ni dobio", naveo je Šibul u saopštenju za javnost.

On je pozvao republičku i pokrajinsku vlast da "Tenisu" ne dozvole pravo dugoročnog zakupa zemlje za još pet hiljada hektara u Plandištu, Vršcu i Sečnju, dok god ne budu poznati svi uslovi pod kojima ta kompanija namerava da podiže farme u Vojvodini.

Liga paora je zatražila od nadležnih organa da precizno saopšte da li je vrednost "Tenisove" investicije 300 miliona evra, kao što je najavljivano, ili 100 miliona, kao što su saznali pojedini mediji.

Traži se i odgovor na pitanje koliko će tačno radnika biti zaposleno i na koji način će biti zaštićena njihova prava s obzirom na "vrlo loš glas koji po tom pitanju prati ovu kompaniju".

Liga paora je zatražila i da se javnosti saopšti koliki će biti kapacitet farmi koje "Tenis" planira da izgradi, da li će to biti između 700 i 800 hiljada svinja za početak, kao je do sada najavljivano, pa podignut na do tri miliona, ili će kapacitet biti znatno manji.

"Na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače? Zašto 'Tenis' ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše naše selo i proizvodnju? Ili barem hranu? Zašto mu se daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam?", upitao je Šibul iz Lige paora.

Postavio je i pitanja kakvu će opremu i tehnologiju "Tenis" doneti, kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta?

"Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?", naveo je Šibul.

Podsetio je Pokrajinsku vladu da je dužna da zaštiti vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu i uopšte interese Vojvodine, insistirajući da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera