ravago veliki

Malinari sutra pregovaraju o ceni za narednu godinu

Malinari sutra pregovaraju o ceni za narednu godinu

Od  Ministarstva će tražiti da akontna cena bude na nivou prosečne iz ove godine, kao i da im se omogući prodaja bez posrednika.

Predstavnici Asocijacije malinara i kupinara Srbije i Ministarstva poljoprivrede razgovaraće sutra u Beogradu o cenama malina za narednu godinu.

Razgovaraće i o pomoći koju proizvođači traže zbog štete od vremenskih nepogoda i zaštiti geografskog porekla tih proizvoda, najavio je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović. On je za Betu rekao da će razgovor biti nastavak dijaloga od pre nekoliko meseci kada su proizvođači protestovali zbog niskih otkupnih cena malina i kupina. 

"Tražićemo pomoć zbog ogromne štete koju su na voću ostavili, prvo mraz u proleće, a zatim grad i visoke temperature", rekao je Radović. 

Dodao je da će poljoprivrednici od resorog ministarstva tražiti da omogući da naredne godine inostrani otkupljivači direktno, bez domaćih posrednika, otkupljuju maline i kupine. 

Asocijacija će tražiti, kako je rekao, da akontna (početna) cena malina u 2018. godini bude prosečna cena iz ove godine. 

Na spisku zahteva je i formiranje Nacionalnog saveta za utvrđivanje geografskog porekla malina i kupina.

(B92)

 

 

Prethodni članak
Pad cena i prometa na berzi
Sledeći članak
Kineski kupus raste u Nišu
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera