ravago veliki

Osiguranje neophodna agrotehnička mera

Osiguranje neophodna agrotehnička mera

Kompanija “Dunav osiguranje” i udruženje novinara za poljoprivredu Agropres održali su u Stojniku, kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu “Žene u agrobiznisu”.

Kompanija “Dunav osiguranje” i udruženje novinara za poljoprivredu Agropres održali su u Stojniku, kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu “Žene u agrobiznisu”.

Tokom radionice direktor Glavne filijale “Dunav osiguranja” u Kragujevcu Miloš Milosavljević je u izjavi novinarima rekao da se “Dunav osiguranje”, kao društveno odgovorna kompanija trudi da bude pouzdan saradnik, što su u ovom slučaju poljoprivrednici i dodao da su žene posebno interesantna ciljna grupa osiguravača.

“Mi favorizujemo žene i dajemo im podsticaj i motiv da osiguraju svoje useve upravo pružajući sve benefite koje naša kompanija ističe. Konkretna pomoć ženama u agrobiznisu je poziv za učestvovanje na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, gde mi tradicionalno svake godine odobravamo komercijalne popuste da u određenom periodu, ukoliko se zaključi polisa osiguranja useva, osiguranik dobija benefit u smislu komercijalnog popusta”, kazao je Milosavljević.

Dodao je da se bave i edukacijom poljoprivrednika u smislu neophodnih elemenata za osiguranje, jer se osiguranje javlja kao neophodna agrotehnička mera u zaštiti useva u katastrofalnim
posledicama od elementarnih nepogoda.

Prema njegovim rečima, “Dunav osiguranje” je vodeći osigurač u svim vidovima osiguranja u Srbiji, a naročito u osiguranju useva i plodova i imaju značajne garantne rezerve, te beleže visok
stepen u naknadi štete, čak 96,31 odsto.

“Naša kompanija ima višedecenijsko iskustvo u osiguranju poljoprivredne proizvodnje. Mi imamo tržišno učešće u toj oblasti sa preko 50 odsto osiguranih površina pod poljoprivrednim kulturama. Od davnina je poznato da poljoprivrednim proizvođačima vremenske nepogode čine katastrofalne posledice, naročito grad”, kazao je Milosavljević.

Naveo je da su predmet osiguranja prinos, odnosno sam plod, tako da se kod žitarica osigurava samo zrno, a kod voća - stablo i plod.

“Osnovni rizici su požar, udar groma i grad. Grad je najznačajniji. Ukoliko se dogovori i plati dopunska premija osiguranja, moguće je i dopunsko osiguranje od kasnog prolećnog mraza, rizika poplave i oluje. Suma osiguranja se dobija tako što proivođač predloži okvirni prinos po hektaru, uzimajući u obziru tržišnu cenu”

Prema njegovim rečima, na području opštine Aranđelovca, najzastupjenije su jabuke i šljive, a u poslednje dve godine ima i zasada jagoda i borovnica. Dodao je da za premijum osiguranja jagoda za jedan hektar, za sumu od milion i 200 hiljada dinara, premija osiguranja iznosi 77.000 dinara, a za maline, za sumu osiguranja od milion i 800.000 hiljada dinara, premija je 111.000 dinara.

Istakao je da proizvođač na početku plaća samo pet odsto premije, dok ostatak plaća najkasnije do 31. oktobra i dodao da je veoma bitno to što Vlada Srbije pomaže registrovana domaćinstva na taj način što regresira 40 odsto premije osiguranja.

“Jako mali procenat obradivih površina pod usevima je osiguran od ukupno obradivih površina tako da u opštini Aranđelovac, gde imamo 4.710 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, samo
od devet do 12 odsto je osigurano”, kazao je Milosavljević.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera