ravago veliki

PKS: Pojedini proivođači bez dažbina za mleko u prahu

PKS: Pojedini proivođači bez dažbina za mleko u prahu

Inicijativu pokrenuli predstavnici kompanija Grupacije proizvodjača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da su proizvodjači dečje hrane, proizvodjači sladoleda i konditori od početka ove godine oslobodjeni dažbine za mleko u prahu zbog čega se očekuje da će u 2019. uštedeti više od 700.000 evra.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović rekao je da se u Srbiji od 1. januara primenjuju izmene odluke o odredjivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu.

"U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju dažbine na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ta pogodnost ostvarena je i za proizvodjače u konditorskoj industriji i proizvodjače sladoleda koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i obezbedili veću konkurentnost proizvoda na domaćem i stranom tržištu", kazao je Ivanović.

On je dodao da su inicijativu o ukidanju dažbina za mleko u prahu pokrenuli predstavnici kompanija u okviru Grupacije proizvodjača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS.

Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenio je da je ta inicijativa značajna jer su domaće firme na taj način konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji.

"Uvodjenje ove mere je veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i doprineće da domaći proizvodjači prošire svoj asortiman mlečnim proizvodima za decu. Nadam se da će to uticati i na domaće proizvodjače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nadje u Srbiji", rekao je Ciganović.

On je kazao da očekuje će time fabrika u Dobanovcima u 2019. uštedeti oko 50.000 evra.

Savetnik Udruženja za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević kazala je da Grupacija proizvodjača dijetetskih namirnica i dečje hrane postiže "zapažene rezultate" na polju obezbedjivanja dobrih uslova poslovanja za domaće proizvodjače i uvoznike dečje hrane.

"Strukovni angažman proizvodjača dečje hrane u PKS je model uspešne saradnje domaćih i stranih proizvodjača, kao i resornih ministarstava", rekla je ona.

Biorčević je podsetila da su prethodnih godina kompanije koje su članice PKS imale višestruku dobit od zajedničkog rada i saradnje u uskladjivanju srpskih zakona i propisa sa evropskom regulativom.

(Beta)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera