ravago veliki

Na području Kikinde u zakup se nudi 10.000 hektara

Na području Kikinde u zakup se nudi 10.000 hektara

Javna nadmetanja za državnu zemlju u prvom krugu su od 18. do 22. decembra. Početna cena je 183,43 evra.

Poljoprivrednicima sa područja Grada Kikinde u prvom krugu ponuđeno je u zakup nešto više od 10.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Javna nadmetanja u prvom krugu, održaće se od 18. do 22. decembra u Gradskoj kući.

Član Gradskog veća Kikinda za poljoprivredu i ruralni razvoj Imre Kabok saopštio je da je resorno ministarstvo 1. decembra dalo saglasnost za licitacije. Na osnovu prava prečeg zakupa, ušli su stočari i vlasnici infrastrukture i to na površini od 2.975 hektara.

Kabok navodi da su na mestu primedbe da javna nadmetanja kasne, navodeći kao jedan od razloga postupak restitucije, jer je na ovom području trenutno u postupku preko 1.700 hektara, ali da su u nekoliko navrata čekali po 30 i 50 dana za određene saglasnosti. On se nada da će se najveći broj parcela izdati u zakup na godinu dana u prvom krugu i da se neće ponoviti prošlogodišnji scenario, kada je poprilično zemlje ostalo za drugi krug.

Polovinu površina koje su ponuđene za izdavanje u prvom krugu čine obradive parcele, a početna cena će iznositi 183,43 evra po hektaru. Predmet licitacije u Banatskoj Topoli biće parcele na 1.438 hektara, u Banatskom Velikom Selu 677, Bašaidu 680, Iđošu 1.154 hektara, Kikindi 1.471, Nakovu 297, Novim Kozarcima 409, Ruskom Selu 428 i Sajanu 1.341 hektara.

U ataru Mokrina paori će moći da se nadmeću za 2.850 hektara. Oni, međutim, moraju imati u vidu ograničenja koja važe za parcele koje se nalaze u zaštićenoj zoni, radi očuvanja velike droplje. Zona u kojoj je ova ptica posebno zaštićena prostire se na preko 1.500 hektara
Predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta Petar Žigić, kaže da se uvid u grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela za predstojeće nadmetanje mogu obaviti u Uslužnom centru Gradske uprave Kikinde svakog radnog dana počev od 8. decembra, od 12 do 15 sati.
Tu se mogu preuzeti formulari i koverte sa nalepnicama. Zainteresovani mogu i obići parcele, prema utvrđenom rasporedu, od 11. do 14. decembra.

Rok za podnošenje prijava za licitaciju je 15. decembar, do 15 časova.

M.Mitrović

Izvor:Dnevnik
 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera