delta

Ptičji grip u Srbiji i još 12 evropskih zemalja

Ptičji grip u Srbiji i još 12 evropskih zemalja

Mađarska je najteže pogođena sa 120 žarišta virusa ptičjeg gripa H5N8 detektovanih na farmama 

Trinaest evropskih zemalja pogođeno je virusom ptičjeg gripa tipa H5N8, rekao je francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol.

On je rekao da u Francuskoj ima 19 žarišta ptičjeg gripa na živinskim farmama na jugozapadu zemlje i da će biti primenjene i preduzete sve mere predostrožnosti.

Pored Francuske, slučajevi ptičjeg gripa registrovani su u još 12 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, pokazuju podaci francuskog tela za epidemiološki nadzor zdravlja životinja. Slučajevi se pojavljuju među divljim pticama, na farmama živine i u zoološkim vrtovima ili rezervatima za divlje životinje.

Mađarska je najteže pogođena sa 120 žarišta virusa ptičjeg gripa H5N8 detektovanih na farmama i četiri žarišta među divljim pticama. Sledi Nemačka sa 98 žarišta među divljim pticama, 14 na farmama i četiri žarišta u zoološkim vrtovima ili rezervatima za divlje životinje.

 U Švajcarskoj je zabeležn 81 slučaj ptičjeg gripa među divljim pticama. u Danskoj 31 slučaj, u Holandiji 18, Austriji pet, Poljskoj četiri, Švedskoj četiri, Finskoj tri, Hrvatskoj dva slučaja medju divljim pticama, Rumuniji dva slučaja među divljim pticama i Srbiji jedan slučaj, takođe među divljim pticama.

(Agencije)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera