ravago veliki

Restitucijom postali vlasnici polovine Zlatara

Restitucijom postali vlasnici polovine Zlatara

Porodici Borisavljević vraćeno je 745 hektara šuma što je samo deo imovine koja ime je oduzeta.

Potomcima bivših trgovaca, porodici Borisavljević, vraćeno je rešenjem Agencije za restituciju 745 hektara šuma na teritoriji opštine Nova Varoš i desetak hektara na delu koji pripada Prijepolju, pišu "Varoške novine".

Šumari kažu da se radi o najlepšim delovima planine, prema Vodenoj poljani i Golom brdu, a nakon što im je vraćena ova zemlja Borisavljevići u svom posedu, kako se navodi, imaju gotovo pola Zlatara.

Porodica se nada da će joj biti vraćena i druga imovina koju im je oduzela posleratna vlast. Samo na Zlataru posedovali su oko 1.000 hektara smrčeve šume i livada koje su, kako tvrde, njihovi preci još 1745. godine kupili od Turaka za 25 vrećica zlata i 2.000 volova.

-Postupajući po podnetim zahtevima, Agencija za restituciju –Područna jedinica Kragujevac vratila je u naturalnom obliku zakonskim naslednicima bivših suvlasnika, pokojnih Njegoša, Vide i Strahinje Borisavljević, ukupno 320 hektara šumskog zemljišta u Katastarskoj opštini Drmanovići. Vraćena šuma bila je u državnom vlasništvu s pravom korišćenja JP „Srbijašume“ i kao takvo ovo zemljište je bilo podobno za vraćanje u naturalnom obliku.Takođe, zakonskim naslednicima bivšeg vlasnika pokojnog Dušana Borisavljevića iz Nove Varoši vraćeni su njihovi zakonski nasledni udeli na šumskom zemljištu koje zahvata ukupnu površinu od 425 hektara, takođe u Katastarskoj opštini Drmanovići- kaže za “Varoške novine” Slobodan Marijan, pomoćnik direktora Područne jednice Kragujevac.

Potomci Borisavljevića danas razasuti širom sveta, nisu jedini kojima je u ovom delu Srbije vraćena imovina oduzeta nakon Drugog svetskog rata. Prema podacima Agencije za restituciju samo na teritoriji opštine Nova Varoš bivšim vlasnicima je vraćeno ukupno 884,2 hektara šume i 131 kvadratni metar neizgrađenog građevinskog zemljišta. Vraćeno je i ukupno 116,6 hektara poljoprivrednog zemljišta, među kojima je i devet hektara u Štitkovu koji su svojevremeno oduzeti sada pokojnom svešteniku Čedomiru Čakareviću.

Na adresu Područne jedinice u Kragujevcu koja je nadležna za 52 opštine, proteklih godina stiglo je oko 15 hiljada zahteva za vraćanje oduzete imovine ili obeštećenje

-Do sada je doneto 2.500 rešenja o podnetim zahtevima. Veći deo oduzete imovine ne može da se vrati u naturalnom obliku, već će zakonski naslednici bivših vlasnika ostvariti pravo na obeštećenje u sladu sa Zakonom o vraćanju odizete imovine i obeštećenju. Pokazalo se i da je određen broj podnetih zahteva sa teritorije opštine Nova Varoš neosnovan i kao takve morali smo da ih odbijemo- kaže Marijan.

Izvor: Varoške novine

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera