ravago veliki

Sindikat PKB: Prva tri meseca iste plate i posao za sve radnike

Sindikat PKB: Prva tri meseca iste plate i posao za sve radnike

Svi zaposleni će dobiti otpremninu po 450 evra po godini staža.

Novi vlasnik Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudiće svim radnicima ugovor o radu sa svim pravima iz važećeg kolektivnog ugovora za prva tri meseca rada na odredjeno vreme, rekao je danas predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Djordjević.

On je za agenciju Beta rekao da će radnicima biti ponudjen posao na istim radnim mestima.

Sve nepokretnosti, zgrade, 16.785 hektara zemlje, poljoprivredne mašine i stočni fond od 17.000 grla goveda poljoprivrednog kombinata PKB kupila je za oko 122,5 miliona evra Al Dahra Srbija, registrovana u Irigu, koja je kćerka frima kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Zaposlenima koji potpišu ugovor o prelasku u Al Dahru neće biti uskraćeno ni jedno pravo koje su do sada imali, dobiće istu platu sa svim dodacima, regresom i toplim obrokom", rekao je Djordjević.

Dodao je da će radnici jedino izgubiti pravo na obračun minulog rada od 0,5 odsto godišnje zbog prelaska u novu firmu jer Zakon o radu predvidja da se minuli rad obračunava samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a ne za sve godine radnog staža.

Djordjević je ocenio da će se taj gubitak "ispeglati" na taj način što se zaposlenima više neće odbijati deset odsto od plate po osnovu zakona o umanjenju plata iz 2014. godine zbog fiskalne konsolidacije.

"U prelaznom periodu do 1. februara do kada će radnici još biti u okviru PKB-a sa novim vlasnikom će započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru", rekao je Djordjević.

Istakao je da će Al Dahra imati obavezu da u prvoj godini upravljanja PKB-om u stalni radni odnos primi 500 radnika, a u drugoj do 1.000 radnika.

PKB zapošljava 1.706 radnika, a prema ugovoru koji je Ministarstvo privrede Srbije potpisalo sa Al Dahrom Srbija optimalan broj zaposlenih u naredne tri godine je 1.000 radnika.

Svi zaposleni će dobiti otpremninu po 450 evra po godini staža, koja će se isplatiti iz kupoprodajne cene.

(Beta)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera