delta

Širi se skandal sa zagađenim jajima

Širi se skandal sa zagađenim jajima

Kontaminirana jaja do sada su pronađena u 11 zemalja EU, poslednji slučajevi otkriveni su u Danskoj.

S hrvatskog tržišta iz predostrožnosti se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., saopšitlo je u hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju primljenog obaveštenja distributera iz Holandije o sumnji u moguće prisustvo fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala proizvod, prenosi Hina.

Fipronil je insekticid širokog spektra i nije dozvoljena njegova upotreba na žživotinjama čiji se proizvodi koriste za ishranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je juče dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja su ovih dana povučeni sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka.

Zagađena jaja su u međuvremenu otkrivena u Rumuniji, Danskoj i Slovačkoj.

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, sazvaće vanredni sastanak ministara povodom slučaja jaja zagađenih insekticidom, u nastojanju da okonča "optuživanja i omalovažavanja" zbog ovog skandala, izjavio je komesar EK zadužen za zdravstvo Vitenis Andriukajitis.

Andriukajitis je za agenciju AFP rekao da želi da Holandija, Belgija i Nemačka prestanu sa razmenom međusobnih optužbi o tome ko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, hemikalije koja može da bude štetna za ljude.

"Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za bezbednost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem čim budu na raspolaganju sve činjenice", rekao je Andriukajitis.

Kontaminirana jaja su pronađena u najmanje 11 zemalja EU otkako je 1. avgusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope.

Danska je najnovija od brojnih zemalja prijavila da je pogođena ovom aferom, navodeći da je tamo prodato 20 tona zagađenih jaja uvezenih od belgijskih dobavljača, prenosi francuska agencija.

(RTV)

 

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera