ravago veliki

Srpska govedina kreće put Turske

Srpska govedina kreće put Turske

Prvih 20 tona goveđeg mesa proizvedenog u našoj zemlji danas odlazi put Blikog istoka.

Prvih 20 tona srpskog goveđeg mesa krenuće danas za Tursku, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za "Blic". 

Time je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje.

Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici "Zlatibor Čajetina" koju su Turci izabrali za realizaciju ovog izuzetno važnog posla za Srbiju, piše list i dodaje da će kamioni nakon svih carinskih provera krenuti u večernjim satima.

Kako se navodi, tako će se, nakon dugih priprema na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika naći i srpska govedina, za koju se veruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku, a radi se o količinama koje podrazumevaju sveže, rashlađeno ili smrznuto goveđe, odnosno juneće meso.

Izvor lista iz Vlade Srbije kaže da da je to izuzetno važan posao za Srbiju i da je država naložila da ne sme da se dogodi propust u njegovoj realizaciji.

"Sve provere su u celokupnom lancu urađene. Država je bila uključena čak i u odabir grla koja će krenuti u Tursku. Odabrano ih je 70, koja su u subotu zaklana, a njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. To je prvi turnus koji kreće do Turske i nije preporučljivo da se napravi bilo kakva greška. Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla", navodi izvor.

Kako je naveo, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera i dodao da je Srbija sve pripreme uradila u rekordnom roku, a da je Turska odabrala čajetinsku klanicu za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde.

"Dnevno bi u njoj trebalo da se zakolje oko 100 grla. Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke", naveo je izvor.

Dodaje se da je Turska odobrila Srbiji i izvoz mantija, ali i da se udvostručuju postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.

Izvor: Nova ekonomija

 

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera