ravago veliki

Svet je konačno dobio Dan pčela

Svet je konačno dobio Dan pčela

Na inicijativu Slovenije, a u slavu Antona Janše, pionira modernog pčelarstva, od naredne godine će se 20. maj slaviti kao dan posvećen ovom vrednom insektu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je pre nekoliko dana predlog Pčelarskog saveza Slovenije i 20. maj proglasila Svetskim danom pčela. Ovaj Dan obeležavaće se svake godine s ciljem da se čovečanstvo  podseti na važnu ulogu pčela za opstanak planete ali i upozori na  akitivnosti koje su doprinele da se broj pčela širom planete smanjuje. Inicijativu za uspostavljanje Dana pčela podržao je ogroman broj članica Ujedinjenih nacija uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Brazil, zemlje EU i druge.

Na čelu tima koji je predložio  uspostavljanje Dana pčela nalazi se slovenački minitar poljoprivrede Dejan Židan koji je rekao da su glasanjem u UN krunisani trogodišnji napori Slovenije da pčele i ostali  polinatori dobiju pažnju koju zaslužuju.

Inače, 20. maja rođen je slovenac Anton Janša (1734-1773) pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti. On je bio prvi učitelj modernog pčelarstva kojeg je Marija Terezija svojevremeno imenovala za predavača u Bečkoj pčelarskoj školi.

S.K.

Tagovi: svet dan pčela
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera