ravago veliki

Vukovi prave štetu farmerima, EU sve plaća

Vukovi prave štetu farmerima, EU sve plaća

Iz EU kase i nacionalnih budžeta ubuduće će biti nadoknađeni svi troškovi koje direktno ili indirektno izazovu divlje životinje.

Evropska komisija donela je nedavno odluku da pokrije svu štetu koju farerima nanesu vukovi i druge zaštitćene životinje. Farmerima koji odluče da ulože novac u zaštitu svojih imanja tako što će, na primer, postaviti električne ograde EU će potpuno pokriti troškove navavke sve opreme.

Ove odluke Evropske komisije donete su kako bi se podržali farmeti i njihov rad u oblastima gde žive veliki mesožderi.

Novac za ove svrhe obezbediće se iz EU fondova,pre svega iz fonda za poljoprivredu iruralni razvoj, kao i iz nacionalnih sredstava država članica.

Prema dosadašnjim pravilima EU farmerim aje isplaćivano  samo 80 odsto štete koja nastane na ovoaj način, dok je novom odlukom omogućeno da im se nadoknadi ukupna šteta.

Zemlje članice dobile su mogućnosti i da svojm farmerima nadoknade 100 odsto iznosa štete koja je nastala indrirektno.  Tu se ubrajaju troškovi veterinara za saniranje povreda na životinjama kao i  plaćanje radnika koji se angažuju na u traženju životinja odbeglih nakon napada predatora.

S.K.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera