ravago veliki

Monilija obrala kajsiju

Monilija obrala kajsiju

Posle padavina i niskih temperatura najvažnija je zaštita u voćnjacima, a naročito paziti kajsiju. Očekuje se odličan rod voća ove godine - do 1,5 milion tona 

Voćnjaci su u Vojvodini, za razliku od mnogih na jugu Srbije, dobro podneli loše vremenske prilike I niske temperature prethodnih dana, međutim, kajsiji ozbiljno preti bolest – monilija, te stručnjaci poručuju da je neophodno preduzeti odgovarajuće agrotehničke mere.

-Šteta kod kajsije može biti velika, monilija je uništila ceo rod I sad može da se prenese na grančice. Stoga je neophodno da se grane izbace i da se upotrebe odgovarajući fungicidi – kaže za Agrosmart direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzašnu arhitekturu Poljoprivtrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Zoran Keserović.

Po njegovim rečima, primećeno je u poslednje vreme da monilija nanosi više štete što ukazuje na to da se pojavio njen novi soj tako da s ovom bolešću treba posebno biti oprezan.

Inače, štete zbog niskih temperatura u Srbiji neće biti kao u Hrvatskoj ili Sloveniji, ali s obzirom na to da smo imali velike padavine, zaštita je sada prioritetan posao u voćnjacima, kaže Keserović.

I pored loših vremenskih uslova ovog proleća, očekuje se da će rod voća biti dobar.

-Imaćemo verovatno jednu rodniju godinu. Recimo, 2013. godine rodilo je 1,53 milion tona voća, a ove godine se očekuje između 1.450.000 i 1.500.000 tona – naglašava Keserović.

Inače, kada je reč o borbi protiv niskih zimskih temperatura i poznih prolećnih mrazeva, profesor Keserović savetuje da je najbolje kombinovati ranocvetne i kasnocvetne sorte i ići na sadnju na većoj nadmorskoj visini. Ukoliko postoji mogućnosti treba ići na zadimljavanje korišćenjem nepregorelog stajnjaka ili starih guma, a najbolji način je orošavanjem ili čak ukoliko proizvođači imaju sistem navodnjavanja ispod krune, samim navodnjavanjem ispod krune, čime se mogu zaštiti zametnuti plodovi kajsije koji su izuzetno osetljivi.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera