ravago veliki

Proređivanje jabuke korisno, a zapostavljeno

Proređivanje jabuke korisno, a zapostavljeno

To je skupa mera koja zahteva angažovanje radne snage, ali zahvaljujući njoj udeo plodova prve klase povećava se sa 50 na 90 odsto.

Ručno proređivanje plodova jabuke je operacija koja se izvodi u drugoj polovini juna nakon junskog opadanja plodova. Cilj proređivana je postizanje boljeg kvaliteta i krupnoće plodova i samim tim povećanje tržišne vrednosti. Ova operacija kod nas nije naročito raširena u praksi, najviše zbog velikih zahteva za radnom snagom. Međutim ako se ima u vidu činjenica da se na taj način u berbi povećava udeo plodova prve klase sa 50% na čak 90% jasno je da je ova operacija ekonomski opravdana i isplativa.

Ručnim proređivanjem plodova se ostavlja na stablu u zavisnosti od sorte i podloge onoliko plodova koliko neće ugroziti normalan porast letorasta i istovremeno obezbediti dobar kvalitet plodova.

Prilikom ručnog proređivanja jabuke u gronjama se ostavlja dva do tri ploda. U zasadima koji su u punom rodu, ostavlja se u zavisnosti od sorte i gustine sadnje od 90 do 180 plodova po stablu. U savremenim intenzivnim zasadima sa gustom sadnjom se u punom rodu ostavlja 50 do 100 plodova po stablu.

Prilikom proređivanja prvo se uklanjaju slabo oplođeni plodovi, plodovi zaostali u porastu, plodovi sa rđastom prevlakom i oni sa bilo kakvim oštećenjem od bolesti, insekata, grada...

Nikola Ostrogonac dipl.ing

(PSS Subotica)

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera