ravago veliki

Azijske bubamare brojne, ali nisu štetne

Azijske bubamare brojne, ali nisu štetne

Vrlo su proždrljive, dnevno pojedu i do 600 vaši pa ih zbog toga nikako ne treba uništavati.

Tokom sunčanih jesenjih dana, primećena je masovna pojava azijskih bubamara na fasadama kuća sa tendencijom njihovog ulaska u objekte.

Azijska bubamara (Harmonia axyridis Pallas) po izgledu se ne razlikuje puno od ostalih vrsta bubamara.

Početkom 80-ih godina XX veka zvanično je uneta u SAD, kao biološki agens u borbi protiv biljnih vaši. Brzo se aklimatizovala i postala dominantna bubamara u novoj sredini. Posle 20 godina brzo se raširila u SAD, Kanadi, Južnoj Americi, Evropi...Kod nas je prvi put zabeležena 2008.godine na teritoriji Nacionalnog parka Fruška Gora.

U jesen, kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem. Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju (prezimljavanje).

Po načinu razmnožavanja, vrsta H.axyridis ima potpuni ciklus razvića, prolazi kroz stadijume jajeta, četri larvena stadijuma, prepupa, pupa i imago. Prosečan broj generacija je dve, ali u povoljnim klimatskim uslovima može da razvije i do četri generacije godišnje. Dužina života zavisi od uslova sredine, ali prema podacima iz literature 15-20 odsto populacije živi i do 3 godine.

Hrane se lisnim vašima, štitastim vašima, larvama predatora. Vrlo su proždrljive, dnevno pojedu i do 600 vaši. Zbog toga ih nikako ne treba uništavati. Zahvaljujući svom ogromnom apetitu larva azijske vrste bubamare poješće za 4-5 nedelja deset puta više hrane no što je sama teška.

Takođe su i fitofagne, prave štete na zrelim plodovima voća. Zbog izraženih invazivnih osobina potiskuje druge vrste predatora na putu u potrazi za hranom.
Kad je bubamara u opasnosti brani se ispuštanjem hemolimfe iz nožnih zglobova. Zbog sadržaja kokocinelina odbija većinu ptica i mrava. Kada se nađu u kući, ne bi ih trebalo ubijati mehaničkim putem, preporuka je da se izbrišu lagano metlom ili usisivačem da ne bi došlo do prljanje zidova i ispuštanje neprijatnog mirisa.

Ova vrsta za sada ne prestavlja ekonomski značajnu štetočinu. Korisnost ovih insekata se ogleda u smanjenju populacije lisnih vaši. Svetski stručnjaci rade na pronalaženju načina da kontrolišu populaciju azijskih bubamara istražujući potencijalne prirodne neprijatelje, koji bi smanjili brojnost. Otporne su na biljne bolesti i parazite. Proučavanje njene bio-ekologije u klimatskim uslovima naše zemlje tek predstoji.

Izvor:PSSS

 

Tagovi: azijske bubamare
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera