ravago veliki

Blister bube, nove opasne štetočine useva i drveća

Blister bube, nove opasne štetočine useva i drveća

Većina ovih buba izlučuje, na dodir otrovnu materiju kantaridin, koja je štetna za ljude i životinje.

Stručnjaci PSS Vrbas su na sajtu Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine objavili da usevima sve više štete nanose takozvane blister bube.

U poslednje 2-3 godine, kako navode iz ove službe, proizvođači sve češće donose dve vrste insekata koje im pričinjavaju štete ili su neprijatno uznemirenim njihovom pojavom.  Pokušavajući da odgonetnemo o čemu se radi ustanovili smo da su u pitanju takozvane blister bube.

Epicauta hirticornis

Uzorak iz Srbobrana

Uočena je 2017.godine na nekoliko parcela soje u okolini Vrbasa gde je oštetila usev praveći golobrst na manjem delu parcele. U 2018.godini na pozive proizvođača iz Srbobrana, Vrbasa, Kucure, Savinog Sela i Bečeja utvrdili smo da se radi o istoj vrsti. Na svim parcelama, uglavnom soje i na pojedinačnim parcelama šećerne repe ( Vrbas, Kucura) štetočina je izgrizala list soje, praveći oazne golobrste. Kako su oštećenja bila u manjim oazama, uglavnom na parcelama do useva pšenice, hemijsko tretiranje nije rađeno. Na manjim površinama , uglavnom u baštama proizvođači su ih nalazili na biljkama paradajza.

Rod Epicauta  spada u familiju Meloidae, porodica uljarica, jedan je od najbrojnijih rodova sa oko 360 opisanih vrsta. Naučno je opisana još 1834 godine ( Dejean). Rasprostranjena je svuda u svetu osim Australije. Poznate su kao poljoprivredne štetočine, čak mogu da izazovu propadanje useva.

Jaja polažu u zemljištu, gde se pile i larve. Larve su predatori na jajima skakavaca i hrane se njima.

Litta vesicatoria

Insekt se pojavio još pre četiri godine praveći golobrst na ukrasnom drveću  i šiblju, drvoredi, u Bečeju , Vrbasu i Savinom Selu. Svake naredne godine pojavljuje se u sve većem broju na više lokaliteta. Da bi se ove godine radila i hemijska suzbijanja ( Vrbas) jer se štetočina prenamnožila.

Insekt je takođe iz familije Meloidae ( uljarice) i rasprostranjen je u svetu, posebno u Evropi i Aziji. Kod nas je poznata pod nazivom španska buba.

Insekt je zeleno smaragdne boje sa zlatnim odsjajem, izduženog tela. Donji deo tela je pokriven belim i sivim dlačicama. Antene su dugačke i smeštene do očiju. Na glavi imaju cvekasta mesta.Telo je na kraju suženo. Insekti se hrane lišćem grmlja i drveća, kod nas smo ga nalazili uglavnom na ukrasnom drveću. U vrlo kratkom roku nakon pojave obrste kompletnu biljku. Najčešće se hrane listom topole, javora i jasena. Osim lista hrane se i grančicama, laticama cveta i nektarom. Ženke odraslog insekta polažu jaja u zemlji, oko 200 jaja. Dalji razvoj od jajeta, preko larve do odraslog je vrlo komplikovan i prolazi kroz 7 faza.

Plikovi na ruci

Većina blister buba izlučuje na dodir otrovnu materiju kantaridin ( otrovni terpenoid). Otrov je štetan ne samo za ljude nego i za životinje. Supstanca iritira kožu na kojoj se pojavljuju plihovi, vrlo je otrovna u dodiru sa očima, kao i za ceo organizam ako se unese u njega.

Katarina Radonić,dipl.inž.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera