ravago veliki

Đubriva izvezli za 70 miliona dolara, uvezli za 200 miliona

Đubriva izvezli za 70 miliona dolara, uvezli za 200 miliona

Domaći proizvođači pratiće novu uredbu EU o razvrstavanju đubriva, koja ove proizvode deli na: azotna, organska, organsko-neorganska i neorganska

Prošle godine Srbija je izvezla mineralnih đubriva za oko 80 miliona dolara, a za devet meseci ove godine trgovina ovim proizvodom na svetskoj pijaci  dostigla je 71 milion dolara. Uvoz je lane bio oko 220 miliona dolara, a u periodu januar-septembar 2016. iznosio je 200 miliona dolara.

Ovi podaci izneti su na sednici Grupacije proizvođača mineralnih đubriva u Privrednoj komori Srbije, na kojoj je bilo reči o aktuelnim problemima s kojima se proizvođači susreću i paradoksu da se prilikom izvoza amonijum-nitratnog đubriva zahteva potvrda o obavljenom testu eksplozivnosti, a da se pri uvozu iste vrste đubriva to ne zahteva. Zaključeno je da se radi o sistematskom propustu inspekcije, koja ne primenjuje domaća zakonska rešenja, koja su u ovom delu usklađena sa EU.

Razgovaralo se o novoj uredbi EU o razvrstavanju đubriva, koja ove proizvode deli na: azotna, organska, organsko-neorganska i neorganska. Zaključeno je da Grupacija formira radnu grupu za analizu i praćenje propisa iz oblasti proizvodnje i prometa mineralnih đubriva, kako bi se što neposrednije i pravovremeno uticalo na promene u privredno-sistemskom ambijentu.

Predsednik Grupacije Vladimir Todorović iz "Eliksira" obavestio je prisutne da će "Eliksir Zorka" ove godine imati dobru proizvodnju, a da će u januaru 2017. u "Eliksir Prahovu" proizvodnja NPK đubriva, za početak u količini od 120.000-150.000 tona godišnje. Predstavnik HIP "Azotare" je za 27. novembar, kada je dan preduzeća, najavio ponovno pokretanje proizvodnje nakon rekonstrukcije tornja za KAN.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera