ravago veliki

Kako da zbog soje ne boli glava

Kako da zbog soje ne boli glava

Bitno je odabrati pravo vreme tretmana,  a to je kada korovi dostignu visinu dva-tri centimetra, savetuju stručnjaci kompanije Agromarket

Jedan od najboljih načina za pravilnu preporuku oko zaštite useva je permanentno praćenje ponašanja pojedinih proizvoda kroz mrežu ogleda, makro, mikro, demonstracionih. Različita zemljišta, drugačija korovska flora, izmenjene vremenske prilike, navike proizvođača i još mnogo toga se iz ovih ogleda uočava, i to može biti pokazatelj struci oko preporuka.

Stručna služba kompanije Agromarket duži niz godina učestvuje u ogledima koje izvode poljoprivredne stručne službe na teritoriji cele Srbije. Jedna od izuzetno kvalitetnih saradnji je saradnja sa stručnim timom PSS Zrenjanin.

Predmet ovog teksta su upravo rezultati ogleda koji su postavili i pratili saradnici ove poljoprivredne stručne savetodavne službe na oglednim poljima na lokalitetu Lukićevo u 2016. godini. S obzirom na širenje površina pod sojom, kao i to da se naša zemlja izdvaja kao neko ko proizvodi NONGMO soju, svakako da je zaštita useva soje od korovskih biljaka vrlo značajna.

U 2016. godini, obavljena su ispitivanja četiri varijante i ostvareni rezultati su dobar pokazatelj šta izabrati u tekućoj sezoni.

U sve četiri varijante je rađena split aplikacija, odnosno prskanje u dva puta, jer znamo da je soja nežna biljka i da ne “trpi” jake doze herbicida. Takođe, soja sporo raste te je korovi vrlo često prestignu. Veoma je bitno odabrati pravo vreme tretmana, a to je kada su korovi visine 2-3 cm, jer u suprotnom slučaju imaćemo velikih problema kod suzbijanja korova. Dosadašnja ispitivanja (i ogledi i praksa) su pokazali da odabir preparata zavisi od spektra korova. 

Ukoliko se još uvek dvoumite oko izbora preparata možda će vam rezultati naših ogleda pomoći u vašoj odluci, jer su dali skoro sto postotni učinak.

Ako vam najveći problem pravi korov palamida (Cirsium arvense) u tom slučaju najbolji preparat je Dynox (Oksasulfuron 750 g/l) u dozi od 100 g/ha. Ukoliko na parceli imate pepeljugu (Chenopodium album) pravi preparat je Symphony ili Harmony 75 WG (Tifensulfuron-metil 750 g/kg) u dozi od 8 g/ha. Herbicid Bentamark (Bentazon 480 g/l) u dozi od 2,0 l/ha je odlično rešenje za suzbijanje štira (Amaranthus retroflexus). Preparat Ikarus (Imazamoks 40 g/l) je postao osnova kod zaštite soje i dodaje se kod suzbijanja ambrozije, gorušice, kerećeg grožđa, čička… U svakom slučaju rešenja za miran san ima.

Ivan Valent, dipl.ing.

Primenjeni herbicidi u ogledu, njihove kombinacije i doze mogu da se vide u najnovijem broju revije Agrosvet.

Poslednja izmena
Tagovi: soje
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera