ravago veliki

Kalcizacija i mikroorganizmi

Kalcizacija i mikroorganizmi

Zbog uticaja loših osobina kiselih zemljišta na poljoprivrednu proizvodnju biljnih vrsta radi se popravka ovih zemljišta merom kalcizacije kojom se menja reakcija zemljišta.
Unošenje određenih količina krečnih materijala u zemljište primenjuje se kada je ph ispod 5,5 

Veoma važno svojstvo zemljišta je reakcija zemljišnog rastvora tj.aktivna kiselost zemljišta. Kod zemljišta gde je adsorptivni kompleks zasićen vodonikovim jonima dešavaju se destruktivni procesi što utiče na smanjenje produktivnosti poljoprivrednih biljnih vrsta.

Kisela zemljišta zastupljena su na području Zlatiborskog okruga (pseudoglej, crvenica, a u manjoj meri i gajnjače) imaju kаloide sa izraženim osobinama kiselina. Ph vrednost je promenljivo svojstvo zemljišta.

Zbog uticaja loših osobina kiselih zemljišta na poljoprivrednu proizvodnju biljnih vrsta radi se popravka ovih zemljišta merom kalcizacije kojom se menja reakcija zemljišta.
Unošenje određenih količina krečnih materijala u zemljište primenjuje se kada je ph ispod 5,5 i zasićenost bazama ispod 50%. Kalcijum je biogeni element koji utiče na plodnost zemljišta kao neutralizator kiselosti. Popravlja strukturu zemljišta „zgušnjavanjem“ kaloida  neutralizacijom huminske kiseline u kalcijumove humate.

Unošenjem kalcujuma pospešuje se razgradnja organske materije i stimuliše aktivnost mikroorganizama u zemljištu. Sa povećanjem ph zemljišnog rastvora povećava se brojnost bakterije i mikrobiološka aktivnost, posebno fiksacijom azota u azotfiksatorime, kao i ubrzavanje procesa mineralizacije organskih ostataka. Kalcizacijom kiselih zemljišta smanjuje se kiselost, kao i nivo rastvorljivosti (Al i Mn), a povećava se dostupnost Mo i P2O5. Primenom krečnog materijala utiče se na povećanje brojnosti bakterije, dostupnost ugljenika u kiselim zemljištima, povećanje mikrobnog disanja i sastav bakterijskih zajednica. 

 

 Ljubodrag Pantelić, dipl.inž

PSSS Užice

 

Pročitano 1392 puta
Tagovi: zemljiste
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera