ravago veliki

Korisne osice uništavaju kukuruzni plamenac

Korisne osice uništavaju kukuruzni plamenac

Parazitirana jaja plamenca se lako prepoznaju po crnoj boji. Poljoprivrednicima se preporučuje da izbegavaju preparate koji uništavaju osice.

 

Parazitirano jaje kukuruznog plamenca

 

Na teritoriji delovanja RC Kikinda, u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenje larvi II generacije kukuruznog plamenca Ostrinia nubilalis. Monitoringom ove štetočine kukuruza, registrovana je značajna aktivnost parazitnih osica iz roda Trichogramma. U pitanju su parazitoidi koji svog domaćina ubijaju u stadijumu jajeta, a pored kukuruznog plamenca, parazitiraju i brojne druge štetne Lepidoptere.

Ipak najznačajnije poljoprivredne štetočine u našem regionu, koje ovi korisni insekti parazitiraju su kukuruzni plamenac, pamukova sovica Helicoverpa armigera, ali i štetočine iz roda Mamestra (kupusna sovica Mamestra brassice i povrtna sovica M. oleracae).

Jaja domaćina, parazitirana od strane Trichogramma spp. se veoma lako razlikuju od neparazitiranih po crnoj boji, što je posledica deponovanja pigmenta melanina na horinu jaja domaćina.

Lokalitet

Usev

Domaćin

Datum pregleda

Procenat parazitiranih jajnih legala

Banatska Topola

semenski kukuruz

O. nubilalis

1.8.2017.

34%

Kikinda

merkantilni kukurz

O. nubilalis

1.8.2017.

28%

Kikinda

kukuruz šećerac

O. nubilalis

1.8.2017.

50%

 

Zbog izražene aktivnosti ovih korisnih insekata, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena insekticida koji ne deluju štetno na Trichogramma vrste. Preparat ovicidno-larvicidnog delovanja, koji pokazuje visoku efikasnost u suzbijanju kukuruznog plamenca, a pritom ima izraženo selektivno delovanje je insekticid Coragen, pa se upravo ovom preparatu daje prednost na parcela na kojima je uočena značajana aktivnost Trichogramma osica.

(PIS)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera