ravago veliki

Krompirov moljac preti zdravlju krtola

Krompirov moljac preti zdravlju krtola

Preporučuje se da se krtole nakon vađenja ne ostavljati na parcelama i u dvorištima već unose u dobro obezbeđena skladišta.

Na području Vojvodine, usevi ranih sorti krompira nalaze se u fazi od većina lišća požutelo do faze vađenje krtola, dok su kasne sorte krompira u fazi od cvetanja do razvoja ploda.

S klimatskim promenama i porastom temperatura, najznačajnija štetočina u proizvodnji krompira postao je krompirov moljac (Phthorimaea operculella). Na našem proizvodnom području, najveće štete pričinjava na krtolama. Ženke polažu jaja oko biljaka na zemlju, stabljiku, na i u okca na krtolama. Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike, galerije kroz napadnute krtole. Ovako napadnute krtole gube tržišnu vrednost, veoma brzo podležu napadu patogena i propadaju. U proizvodnji semena, oštećenja na okcima krtola dovode do smanjenja klijavosti u narednoj sezoni.

Krompirov moljac razvija više generacija godišnje. U našim uslovima razvija pet generacija u polju, a ukoliko se unese sa krtolama u skladište bez regulisane temperature može da razvije još 2 – 3 generacije.

U toku je let leptira treće generacije. Na najvećem delu teritorije Vojvodine (izuzev Pančeva,Vršca i Novog Sada) registruju se niski ulovi odraslih jedinki na feromonskim klopkama, te za sada ne postoji visok rizik od nastanka šteta od krompirovog moljca.

Proizvođačima se preporučuju sledeće mere:

- kod useva gde je cima suva i zemljište bez korova, obavezno vaditi

krompir i čuvati ga u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

- krtole krompira nakon vađenja ne ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.

- na usevima gde cima još uvek nije propala preporučuje se stalno održavanje bankova i navodnjavanje kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom.

- neophodno je redovno pratiti razvoj useva krompira, jer kritičan momenat predstavlja početak žućenja (padanja) cime kada se otvaraju pukotine u zemljištu i omogućava ulazak ženki u zemljište i polaganje jaja na krtole. Tada se preporučuje primena hemijskih mera zaštite.

Posebnu pažnju treba obratiti u regionima Vršac, Novi Sad i Pančevo.

Izvor:PIS

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera