ravago veliki

Kukuruzna zlatica

Kukuruzna zlatica

Kada počne svilanje, zlatica se hrani polenom dve nedelje, potom se ubušuje u zemljište kada polaže jaja u vlažno zemljište bogato humusom. Važan plodored

Kukruzna zlatica je štetočina koja pričinjava značajne štete na kukuruzu koji se gaji u monokulturi. Larve se hrane korenom i svim nadzemnim delovima kukuruza. Uništeno glavno i bočno korenje krivi se, tako da u vreme olujnih vetrova biljke se izvaljuju iz zemlje i krive, formira se  takozvani guščji vrat. Kada počne svilanje, zlatica se hrani polenom dve nedelje, potom se ubušuje u zemljište kada polaže jaja u vlažno zemljište bogato humusom.

Mere borbe:

Izbor  hibrida koji su prilagođeni uslovima gajenja,hibride koji su tolerantni  na napad zlatice i imaju takvu mogućnost regeneracije korena koje  je oštetila  larva.

Ranije posejani  hibridi će učiniti da se biljka ranije razvije i procveta i na taj način će se smanjiti  potencijal štetočine.

  1.  

Plodored je jedan od najvažnjih načina suzbijanja kukuruzne zlatice. Pošto polaže jaja isključivo  u polja  gde je bio kukuruz, smena kukuruza u drugu ratarsku kulturu,  sem soje. Zadnjih godina najviše je soja bila u plodosmeni, pa se kukuruzna zlatca prilagodila da ceo svoj razvojni  ciklus provede i u soji. Sada imamo zlaticu koja se dopunski hrani i polaže jaja u sojištu i tako povećan potencijal za narednu vegetacionu sezonu. To je takozvana nova  sojina varijanta zlatice.

Preporuka je i praćenje brojnosti odraslih jedinki postavljanjem feromonskih klopki. Koriste se žute lepljive klopke Pherocon AM koje se postavljaju  na stablo kukuruza u visini klipa krajem juna u vreme pojave odraslih jedinki. Pojavom  pet do deset jedinki  ukazuje se  na ekonomsku opravdanost primene insekticida koja može biti: primenom granulisanih insekticida, tečnih  insekticida i seme tretirano insekticidom. Primena insekticida je opravdana samo u semenskoj proizvodnji kukuruza a u svim drugim solucijama je  ekonomski  neopravdana i ekološki  neprihvatljiva mera.

Dipl.ing zaštita bilja Radmila Ćalić (PSSS)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera