ravago veliki

Maline obrane, zaštiti zasade

Maline obrane, zaštiti zasade

Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je odmah početi sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama. Suzbiti korove u malinjacima 

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača biljnih bolesti – patogena i  korova. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod.

Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je odmah početi sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama. Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobina  odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina ili a.m.buprofezin-a koji suzbijaju štetne insekte i grinje.

Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti trteman istim gore navedenim preparatima. Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom nekih od preparata na bazi a.m.bakra koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti koji izazivaju sušenje izdanaka maline. Jedna od neophodnih mera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline.

Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu  i avgustu mesecu  i dobra podloga za razvoj štetnih organizama. Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agotehničkih mera : plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi).

Hemijske mere podrazumevaju primenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima. 

dipl.ing. Vesna Janković, PSSS 

Poslednja izmena
Prethodni članak
Kukuruzna zlatica
Sledeći članak
Držati cerkosporu na oku
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera