ravago veliki

Moljac i tripsi napadaju kupus

Moljac i tripsi napadaju kupus

Kupus se nalazi u fazi formiranja glavica, a proizvođaima se savetuje da obilaze useve i po potrebi reaguju primenom odgovarajućih preparata.

Na nekoliko lokaliteta širom Srbije, kako prenosi portal prognozno-izveštajne službe PIS, na usevima kupusa za jesenju proizvodnju, primećeno je prisustvo štetočina kao što su kupusni moljac i tripsi. Štetočine kupusa su primećene na području Kikinde, Zrenjanina, Čačka, Pančeva, Novog Sada...

Kupus se, prema rečima stručnjaka, nalazi u fazi početka formiranja glavica, a napad štetočina registruje se, zavisno od lokaliteta na devet do preko 20 odsto glavica. Trenutno je u toku piljenje larvi VIII generacije kupusovog moljca.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se ustanovi prisustvo jaja i larvi na listovima kupusa, treba sprovesti hemijske mere zaštite insekticidom Coragen 20 SC ( a.m. hlorantraniliprol ) u dozi od 0,2 l/ha.

Na području Čačka se pored kupusovog moljca, otresanjem listova registruje povećana brojnost tripsa. Iz tog razloga za zaštitu se preporučuje Talstar 10 EC  (0,3 l/ha) koji će osim moljca uništiti i tripse.
 

Tagovi: moljac tripsi kupus
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera