ravago veliki

Nedostatak kalcijuma stvara gorke pege

Nedostatak kalcijuma stvara gorke pege

U pojedinim godinama gorke pege u skladištima mogu da zahvate veći procenat plodova i na taj način dovedu u pitanje opravdanost dužeg čuvanja jabuka i krušaka.

Gorke pege predstavljaju fiziološku bolest, koja nastaje u voćnjaku ali se njeni simptomi najčešće ispoljavaju kasnije tokom perioda čuvanja. Posledica su fizioloških promena u biljci, a javljaju se na plodovima jabuke i kruške. Prvo se pojave u unutrašnjosti ploda, pa na površini ploda, a vidljive su tek 7-10 dana pred berbu. To su okrugle i nepravilne male jamice, prečnika 2,5-3,5 mm i najčešće se nalaze u gornjoj polovini ploda. Ova pojava je direktno povezana sa nedostatkom kalcijuma u biljci. Kalcijum je slabo pokretljiv element u biljkama, i samim tim je njegov nedostatak izraženiji u sušnim godinama. Jabuka je voćna vrsta koja u zavisnosti od sorte i uslova skladištenja može nakon berbe 6-7 meseci da se čuva. U pojedinim godinama gorke pege u skladištima odnosno u hladnjačama mogu da zahvate veći procenat plodova, i na taj način dovede u pitanje ekonomsku opravdanost dužeg čuvanja plodova iz ovih voćnjaka.

Sa povećanjem sadržaja Ca u plodu raste i njegova sposobnost za čuvanje, odnosno smanjuju se uslovi za pojavu gorkih pega.  Kalcijum se ne može premeštati iz lista u plod i to je jedna od njegovih osnovnih osobina.

Ukupna količina Ca u plodu jabuke usvoji se do momenta kada je plod prečnika oko dva centimetra.

Na pojavu gorkih pega utiču sledeći faktori: 

 · Bujnost i starost stabala (osetljiviji su plodovi bujnih i mlađih stabala) 

 · Sortne osobine  

 ·Intenzitet zimske rezidbe direktno utiče na intenzitet pojave gorkih pega

 · Proređivanje plodova (važan je optimalan odnos između lisne površine i broja plodova)

 ·Topao period posle cvetanja i pre berbe, kao pojava suše utiče na intenzitet pojave gorkih pega  

 ·Intezitet oboljenja je jači i češći na jako kiselim, peskovitim i prosušenim zemljištima    ·Veliki uticaj ima i  đubrenje sa N, P, K, Ca, Mg, i B pa je potrebno uskladiti njihov odnos u zemljištu.

Pojava gorkih pega može se sprečiti, odnosno ublažiti izbalansiranom ishranom biljaka hranljivim elementima, što znači da je neophodno uraditi osnovnu agrohemijsku analizu zemljišta. Kiselost zemljišta treba popraviti ukoliko je neophodno(potrebno je da pH bude 6,5). Uglavnom je potrebno obaviti i 4 i više prskanja kalcijumom od kasnog proleća do kraja leta.

(PSS Vojvodina)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera