ravago veliki

Poljoprivredna avijacija stara i nepouzdana

Poljoprivredna avijacija stara i nepouzdana

Naši avioni dugo stoje i korodiraju, a da bi bili sigurni moraju stalno da lete, tvrdi Andrija Šil iz Sombora

Sombor ima jednog od najiskusnijih instruktora letenja Andrija Šila, koji je jedan od malobrojnih entuzijasta sa 35 godišnjim stažom u letenju na sportskim avionima.

Andrija kaže da je letenje bezbedno onoliko koliko je avion spreman i koliko pilot često leti.

Odavno naša poljoprivredna avijacija nije u stanju u kojem je bila pre tridesetak godina i zato se ponekada dogode i nezgode. Avioni moraju da lete da bi bili sigurni, a naši avioni su stari i dugo stoje.

"Avionski motori kao i svaki drugi motor, korodira. Pogledajte putničke motore. Lete svaki dan po nekoliko sati i zato su sigurni", kaže Andrija Šil, instruktor letenja Aero kluba Sombor.

Prema Andrijinim rečima i nedavna nezgoda u Apatinu je posledica stajanja aviona, ali je iskustvo sprečilo tragediju.

"U ovom slučaju u Apatinu je jedan moj kolega, Šegrt, koji je inače iz Zrenjanina, a živi u Novom Sadu, veoma je iskusan, ima preko 6000 sati letenja. Baš zahvaljujući tome, pošto je došlo do naglog otkaza motora, uspeo je u roku od par sekundi da se prizemi i spase svoju glavu", kaže Adrija Šil.

On dodaje da su naše pilotske škole dobre, ali da se više ne školuju za sportske pilote, kao ranije, najtalentovaniji, već su sada to uglavnom oni koji imaju novca, jer obuka košta oko 8.000 evra.

(RTV)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera