ravago veliki

Pravilnom setvom pšenice do manje crvenila na kukuruzu

Pravilnom setvom pšenice do manje crvenila na kukuruzu

Cikada koja prenosi oboljenje prezimljava na korenu pšenice pa treba izbegavati dvopolje kukuruz-pšenica.

 Crvenilo na kukuruzu

Na području Srbije, setva pšenice se očekuje u narednom periodu. Iako nedostatak padavina onemogućava kvalitetnu pripremu zemljišta i trenutno odlaže setvu pšenice, u ovom periodu je veoma važno napraviti pravilan odabir parcele za setvu pšenice kako bi se sprečila pojava crvenila kukuruza u narednoj sezoni.

U vizuelnim pregledima useva kukuruza tokom ove proizvodne godine, registrovano je prisustvo simptoma crvenila kukuruza na mnogim lokalitetima.

Bolest crvenilo kukuruza prouzrokuje stolbur fitoplazma. Simptomi oboljenja ispoljavaju se u vidu crvenila na listu, centralnom nervu i stablu kukuruza. Na klipu dolazi do različitih deformacija i poremećaja u sazrevanju. U odmaklim fazama razvoja bolesti dolazi do potpunog sušenja biljaka. Stolbur fitoplazma se prenosi pomoću cikade Reptalus panzeri.

Ova cikada ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u trećem stadijumu larve na korenu pšenice. Na proleće larve prolaze kroz četvrti i peti razvojni stadijum, a odrasle jedinke se pojavljuju u junu i odlaze na kukuruz.

Sve do kraja jula hrane se floemskim sokovima na biljkama kukuruza. Ženke polažu jaja oko korena kukuruza na kome se hrane larve.

Ukoliko se posle kukuruza kao naredni usev poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj na korenu pšenice.

Cikada Reptalus panzeri

Na svim lokalitetima gde su se tokom ove sezone registrovale biljke kukuruza sa simptomima crvenila, preporučuje se, kao najznačajnija mera, izbegavanje dvopoljnog plodoreda kukuruz-pšenica, odnosno uvođenje neke druge kulture između kukuruza i pšenice.

Na ovaj način može se smanjiti brojnost cikada i umanjiti mogućnost pojave crvenila kukuruza u narednoj sezoni.

Izvor:PIS

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera