ravago veliki

Puževi – dosadna napast u plastenicima

Puževi – dosadna napast u plastenicima

U cilju dobijanja zdravstveno bezbednog povrća treba izbegavati primenu hemijskih mera suzbijanja u plasteničkoj proizvodnji kad god je to moguće

Puževi u zatvorenom prostoru – plastenicima i staklenicima mogu pričiniti vrlo velike štete na povrtarskim kulturama. Najštetniji su puževi golaći iz familija Arionidae i Limacidae.
Telo im je izduženo i usko, bez spoljne ljušture, obavijeno samo sluzastim plaštom. Mogu biti razlicite velicine i boje - sivi, crni, pepeljasti, crveni. Javljaju se pretežno na vlažnim mestima. Dan provode u zaklonima, a hrane se početkom večeri i noću. Na listovima biljaka prave okrugle izgrizline. Njihovo prisustvo se otkriva po svetlom tragu koji ostavljaju za sobom.

Množe se preko celog leta. Ženka polaže i do 500 jaja iz kojih se za 20 dana pojavljuju novi mladi puževi. Životni ciklus traje od jedne do dve godine. Puževi su dosadne štetočine, više iz razloga sto su "nevidljive". Naime oni se retko vidjaju na delu jer izlaze noću, skrivaju se u korovu, travi, ispod kamenja, lišća kao i u mračnim i vlažnim mestima, često pod zemljom. Umeju da naprave dosta štete pre nego uopšte saznamo da ih ima u nasoj blizini, a brojno stanje im moze biti zaprepašćujuće veliko.

Suzbijanje:

Mehaničko uklanjanje – sakupljanje i uništavanje puževa,
Za tu namenu mogu se koristiti crepovi, drvene daščice, navlaženi đžakovi kao mesta gde se puževi sakupljaju i tamo ih mehanički uništavati. Poznato je da puževe privlače krompir, mrkva jabuke, proklijala pšenica, pivo. Stare konzerve napunjene pivom se ukopaju u zemlju, tako da im ivica bude u nivou zemljišta, privlače puževe koje u njih upadaju i uginjavaju. Ispod vlažnih đžakova ili kartona ostavljaju se usitnjene jabuke, krompir, mrkva ili naklijala pšenica kao atraktant koji privlači puževe.Od ostataka namirnica možemo praviti tvz. hranidbene trapove koji će privući veliki broj jedinki. Ova metoda se može kombinovati sa primenom registrovanih limacida.
Postavljanje tanke žice oko parcele ili objekta povezane sa slabom strujom sprečava pojavu puževa u usevu povrća.

Primena preparata - limacida ili moluskocida – Arion (5 gr peleta po 1m2, Gardene (5 gr peleta po 1 m2, Pužomor palete, Mesurol granulat (30-50 gr/m2). Nakon toga 20 dana ne obradjivati zemljište. Tretiranje vršiti u popodnevnim satima i ne dozvoliti da preparat padne na gajenenu biljku. Rasturanje preparata treba izvoditi izmedju redova

Delovanje ovih preparata je sporo a neki od njih (na bazi metiokarba) su izuzetno otrovni za kišne gliste pa se u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji za suzbijanje puževa može koristiti gvožđe (III) fosfat u obliku peleta posle konzumacije istih puž prestaje sa ishranom i polako dehidrira.. U novije vreme za suzbijanje puževa u zemljama u okruženju koristi se predatorska nematoda Phasmarhabditis hermaphrodita. Ova nematoda nije opasna po zdravlje čoveka niti za biljke i životinje. Nematode se prvo razmute u vodi, a potom ostave 3-5 sati da bi se aktivirale. Rastvor se primenjuje u večernjim časovima zalivanjem ili prskanjem biljaka i tla. Posle primene, biljke treba obilno zaliti da bi predatorske nematode dospele dublje u zemljište.

U cilju dobijanja zdravstveno bezbednog povrća treba izbegavati primenu hemijskih mera suzbijanja u plasteničkoj proizvodnji kad god je to moguće.

dipl.ing Neđeljka Jekić

PSS Vojvodine

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera