ravago veliki

Sledi pretežno sunčano vreme uz ređe pljuskove

Sledi pretežno sunčano vreme uz ređe pljuskove

Nestabilne vremenske prilike i povećana vlažnost vazduha povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti. Posebnu pažnju obratiti na voće, vinovu lozu i pšenicu.

Više sunca i toplije vreme u prethodnom priodu povoljno je uticalo na sve poljoprivredne kulture, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narednih deset dana, do petka 26. maja očekuje se promenljivo oblačno i svežije vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Od subote 27. maja prognozira se pretežno sunčano vreme, a posle podne i uveče, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je ređa pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom na jugu, istoku i u planinskim predelima. Temperatura vazduha će biti u postepenom porastu. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u jugoistočnim krajevima zemlje biti umereno vlažni uslovi.

Nestabilne vremenske prilike, česte padavine i povećana vlažnost vazduha povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti. Period primarnih infekcija lista i mladih plodova jabuke od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke je još uvek u toku. Trenutne nestabilne vremenske prilike pogoduju razvoju gljive prouzrokovača šupljikavosti lišća koštičavog voća, prouzrokovača pepelnice i plamenjače vinove loze. Kad su u pitanju ratarski usevi pšenica je u fazi cvetanja i u ovakvim uslovima je osetljiva na infekciju prouzrokovača truleži klasa.

Tokom proteklih sedam dana registrovana je i aktivnost štetnih insekata. Prilikom pregleda listova jabuke uočeno je prisustvo jabukinog smotavca. U toku je početak piljenja larvi prve generacije ove štetočine. Takođe, u zasadima breskve i šljive, u toku je piljenje larvi prve generacije breskvinog, odnosno šljivinog smotavca.Vizuelnim pregledom zasada kruške utvrđeno je piljenje larvi prve letnje generacije obične kruškine buve. Na feromonskim klopkama registruju se i ulovi trešnjine muve koja u fazi obojavanja plodova ima najveću aktivnost.

Na vinovoj lozi beleže se sporadični ulovi pepeljastog grožđanog moljca, nema položenih jaja i larvi ali se uočavaju simptomi prisustva eriofidnih grinja.

(RHMZ)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera