ravago veliki

Struka zahteva zabranu antibiotika u voćnjacima

Struka zahteva zabranu antibiotika u voćnjacima

Antibiotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu, dakle nije registrovan – kazao je dr  Svetomir Stamenković

Profesor dr Svetomir Stamenković uputio je molbu voćarima da ne koriste antibiotike u vreme cvetanja jabuke i zahteva da se i Ministarstvo poljoprivrede pozabavi ovim problemom. Vodeći srpski stručnjak za zaštitu bilja naglašava da je reč o streptomicin sulfatu koji se ilegalno uvozi u našu zemlju.

„Jabuka je ovih dana u punom cvetanju i mnogi srpski voćari, na žalost, intenzivno koriste antbiotike jednom, dvaput a neki i treći put, u cilju suzbijanja ervinije amilovore, odnosno bakteriozne plamenjače. To je jedna pogrešna mera jer antibotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu, dakle nije registrovan” – kazao je dr Stamenković za „Glas zapadne Srbije”.

On je naglasio da antibiotici ostaju u biljci, napominjući:

„Još veća šteta čini se time što pčele dolaze, posećuju ove cvetove, kontaktno uzimaju streptomicin sulfat ili preko nektara, i unose u košnice. Tu hrane svoje larve i kod otkupa meda nalaze se ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu. Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost.”

Profesor je, moleći voćare da ne upotrebljavaju ovaj preparat, napomenuo:

„Sa stručne strane gledano on nije efikasan u suzbijanju plamenjače. Zato čini ogromnu štetu ne samo kupcima voća već i samim voćarima, pošto i oni u ishrani koriste te voćke i med.”

Sagovornik veli da je poslednji čas za zabranu korišćenja antibiotika u voćarstvu, uz objašnjenje otkuda streptomicin sulfat na našem trežištu:

„Preparat ulazi u Srbiju ilegalno iz Mađarske i drugih zemalja, a poseduju ga i prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji.”

Glas zapadne Srbije
 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera