ravago veliki

Zaštita jabuke od jabukinog smotavca

Zaštita jabuke od jabukinog smotavca

Na području Vojvodine nailazi se na 60 do 90% ispiljenih larvi druge generacije pa se tamo gde nije u toku berba preporučuje upotreba insekticida.

Zasadi jabuke na području Vojvodine nalaze se, u zavisnosti od sortimenta, u različitim fazama razvoja plodova. Letnje sorte su u fazi berbe, a ostale sorte su u fazi od plodovi dostigli 70 do 80% krajnje veličine do početka zrenja, pojavljuje se karakteristična boja za kultivar.

Vizuelnim pregledom plodova jabuke registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca  (carpocapsa pomonella)u različitim ebrionalnim fazama razvoja. Na području Vojvodine nailazi se na 60 do 90% ispiljenih larvi druge generacije jabukinog smotavca. U regionima Pančevo, Novi Sad, Ruma i Senta započeo je let treće generacije ove štetočine.

S obzirom na to da je od poslednje preporuke, odnosno od vremena prethodnog tretmana prošlo  dovoljno vremena da ne možemo računati na dalju efikasnost insekticida, u cilju zaštite plodova jabuke od ubušivanja larvi jabukinog smotavca preporučuje se primena insekticida.

Voćari treba da primene preparat Warrant power čija aktivna materija je imidakloprid + gama-cihalotrin u koncentraciji 0,1 l/ha. Karenca za navedeni preparat iznosi 14 dana.

U zasadima gde je u toku berba ne preporučuje se primena insekticida.

Izvor:PIS

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera