ravago veliki

Zaštita šljive od šljivinog smotavca

Zaštita šljive od šljivinog smotavca

Na području Novog Sada i Pančeva u toku je početak piljenja larvi treće generacije šljivinog smotavca, dok se u ostalim regionima početak piljenja očekuje za nekoliko dana.

Na području Vojvodine započela je berba ranostasnih sorti šljive, dok se srednjestasne i kasnostasne nalaze u fazi obojavanja ploda

Položeno jaje šljivinog smotavca na plodu

U ovoj fazi razvoja plodova, važno je obratiti pažnju na najznačajniju štetočinu šljive-šljivinog smotavca. Ova štetočina u našim proizvodnim uslovima razvija tri generacije godišnje.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u plodove i hrane se mesom ploda. Napadnuti plodovi se prepoznaju po smolotočini koja curi iz njih i po tome što dolazi do prevremenog sazrevanja i opadanja plodova.

Vizuelnim pregledima zasada šljiva registrovana su jaja ove štetočine na plodovima. Pored sveže položenih jaja, registruju se i jaja u odmaklim fazama razvoja (jaja sa crnom glavom koja su pred samim piljenjem), kao i tek ispiljene larve.

Na regionu Novog Sada i Pančeva u toku je početak piljenja larvi treće generacije šljivinog smotavca, dok se na ostalim regionima početak piljenja ove štetočine očekuje za nekoliko dana.

Preporuka na početku piljenja larvi šljivinog smotavca, u cilju sprečavanja njihovog ubušivanja u plodove, preporučuju se hemijske mere zaštite insekticidom Coragen 20 SC, aktivana materija hlorantraniliprol u koncentraciji 0,02%.

U zasadima u kojima je u toku berba ili se ona očekuje u naredne dve nedelje, nikako ne primenjivati hemijske mere zaštite.

Izvor: PIS

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera