ravago veliki

Zaštita zasada borovnice

Zaštita zasada borovnice

S obzirom na to da je borovnica osetljiva biljka, posebna pažnja mora se posvetiti zaštiti. Borovnicu napadaju mnoge biljne bolestii štetočine koje mogu naneti velike ekonomske štete i u ekstremnim slučajevima dovesti do propadanja zasada

S obzirom na to da je borovnica osetljiva biljka, posebna pažnja mora se posvetiti zaštiti. Borovnicu napadaju mnoge biljne bolestii štetočine koje mogu naneti velike ekonomske štete i u ekstremnim slučajevima dovesti do propadanja zasada.Zato je veoma važno kakvo je zdravstveno stanje sadnica, jer se bolesti i štetočine mogu javiti zato što su sadnice zdravstveno neispravne.

Štete borovnici mogu naneti eriofidna grinja,cvetojed, smotavac ploda borovnice, lisni miner, štitasta vaš i rutava buba u dvreme cvetanja.

Kržljavost žbunova borovnice izaziva virus kržljavosti borovnice. Ukoliko se u zasadu pojave takvi žbunovi treba ih odma eliminisati i uništiti. Naravno protiv svih ovih štetočina postoje odgovarajući pesticidi. Ipak radi veće zaštite borovnice, , i ispunjavanju zahteva EU o smanjenju korišćenja pesticida, s druge , u praksi se primenjuje metod integralne zaštite koja u suštini podrazumeva ograničenu primenu pesticida, uz istovremenu primenu raznih preventivnih mera kao što su:uvođenje otpornijih sorti, blagovremena primena drugih agrotehničkih mera i drugo.

Dipl. inžer. voćarsta
Biljana Milosavljević

PSSS Kragujevac

 

Poslednja izmena
Pročitano 1962 puta
Prethodni članak
Držati cerkosporu na oku
Sledeći članak
Kalcizacija i mikroorganizmi
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera